Örter och kryddor i köket

Foto av författaren

niko

Örter och kryddor bör användas på ett sådant sätt att de inte förfalskar smaken på maten utan snarare tar fram sin egen specifika smak. Krydda är en konst där du behöver lite takt, en bra tunga och många års erfarenhet. Med rätt kryddor är mindre ofta mer. Många örter och kryddor har en fördelaktig effekt på matens smältbarhet.

[apn typ="vergleich2" asin="B00S17UAS6,B00080XCAC,B00X5O8WXK,B00ZVTW1QG,B07H63FCY2,B07NDDSSZP" tpl-infobox="true" tpl-hidelegend="tpl-hidelegend="1" pl"trupl-text"t="t-pl" -buttontpl="3" false="" tpl-features="2" tpl-fmax="200"]

Förvaring av örter och kryddor

De flesta örter och kryddor, särskilt malda, är känsliga för ljus och syre. Om de förvaras felaktigt tappar de snabbt sin smak och blir intetsägande. De förvaras bäst i ogenomskinliga, luftskyddade behållare eller i välslutande burkar med en brun eller grön nyans. Metallbehållare, å andra sidan, är inte lämpliga. Om flera olika kryddor lagras bredvid varandra i påsar tappar du inte bara kryddkraften utan får också en annan smak.

Kryddningstiden för de olika kryddorna är begränsad, det anges vanligtvis på förpackningen. Hackade kryddor har en mycket kortare kryddtid än hela. Till exempel, om de lagras ordentligt, kan pepparkorn användas på obestämd tid. Malad peppar förlorar å andra sidan sin smak efter kort tid.

Hantering av kryddblandningar

Örter och kryddor i kryddblandningar finns med och utan bordssalt. Kryddblandningarnas krydda eller hållbarhetstid är i genomsnitt tolv månader. Om kryddblandningarna inte redan finns i glas när du köper dem, är det lämpligt att fylla dem i lämpliga glas med lämpliga spridningsöppningar.

Se till att burken alltid är stängda under lagring så att kryddorna med en hög andel bordssalt inte kan binda vatten och därmed tappar förmågan att kasta. När burken är stängd förhindras också penetration av främmande kroppar och minskning av smak. Blandningar av kryddor finns på många olika sätt. Från gulaschkryddor till fjäderfäkryddor till vitlök eller löksalt, valet är stort. Namnet på kryddblandningarna avslöjar hur de används.

Användning av örter och kryddor

Anis: Anis är en mycket intensiv krydda. Det är därför du bara använder små mängder av detta krydda. Anis är lämplig för söta bakverk, såser, fruktsoppor, fruktkompott, plommonstopp, rödkål och morötter.

Basilika: basilika örten är lämplig för sallader, majonnäs, äggrätter, kvark, kött och fiskrätter.

Gråbo: mugwort är mycket lämpligt för kötträtter, fjäderfä, vilt, fläsk och stekt fårkött samt råa grönsaksallader.

Välsmakande: Den salta är en ört med en mycket stark smak, så använd bara små mängder här. Låt inte den salta koka längre än 10 minuter, annars kan stjälkarna avge bittra ämnen. Savory är särskilt lämplig för gröna bönor, baljväxter, sallader, kött, kokt och stekt fisk samt fisksoppor.

Curryrätter: Curry är faktiskt en blandning av tolv olika kryddor med en skarp smak. Curry tappar snabbt sin smak när den utsätts för ljus. Curry är särskilt lämplig för att krydda kött- och risrätter, korv, fjäderfä, såser, fisk, fisksoppor och fisksallader.

Dill: dill är en ört med en härlig, lite söt smak. Dillörten bör användas färsk eftersom den tappar sin arom när den torkar. Mat tillsätts först efter att det har tillagats. Dill får inte kokas. Den finhackade örten är lämplig som krydda för sallader och örtkvark. Dill är särskilt populär för att krydda såser till fisk och vissa kötträtter. Till exempel stekt nötkött och fårkött. Den är också lämplig för fiskmarinader och fisksallader. Den torkade dill- eller dillfrön används för att beta gurkor och surkål.

Örter och kryddor uppräkning

Vinäger: vinäger är en krydda som hör hemma i varje hushåll och ger många rätter rätt smak. Vad skulle till exempel gryning eller gurka vara utan en skvätt vinäger? Många gånger har jag hört åsikten att vinäger är skadligt, dessa människor rekommenderar att man använder citronsaft för att sura mat. Dessa människor bör få veta att vinäger är helt ofarligt när de används i normala doser. Vinäger har till och med den egenskapen att det stimulerar ämnesomsättningen. Dessutom kan den inte alltid ersättas med citronsaft. Vinäger är lämplig för många sallader, linser, grytor, njurar, lunghash, för betning av fisk, sauerbraten, gurka och pumpa.

Dragon: en ört med en subtil arom som främst bör användas färsk. Den har lång hållbarhet när den torkas men förlorar sin smak. Därför placeras dragon ofta i vinäger och finns sedan året runt som tillsats för majonnäs, sallader, fiskrätter och liknande. Dragon är också lämplig för att krydda gurkor, pumpor, surkål, i kombination med vinäger för rå grönsaksallader, fisk- och salladsmarinader, och även för olika kött- och fiskrätter.

Kryddnejlika: de är huvudsakligen lämpliga för att krydda kalla rätter, fruktsoppor, såser, ölsåser och körsbärskompott. Även för vitkål, rödkål, surkål, pumpa och bakverk. Om kryddnejlikor ska kokas i kötträtter eller köttsoppor, spikas en lök med kryddnejlika och tas bort igen innan den serveras.

Kardemumma: Kardemumma är en stark krydda, liknar ingefära. Detta krydda är inte så vanligt i vårt kök. Även om det är mycket hälsosamt används det ännu inte i många hushåll. Kardemumma används för vissa typer av kex, för att beta gurkor, för fricassee och för att krydda olika såser och sallader.

vitlök

Vitlök: en mycket intensivt smakrik lökväxt. På grund av sin starka lukt är vitlök oönskat i många hushåll. Men vi gör vitlök orättvisa, eftersom det inte bara är bra för att reglera mage och tarmar och är fördelaktigt mot härdning av artärerna. Vitlök hittar rätt kryddor i många rätter och ger dem liv. Det räcker att använda vitlök i minsta mängd. Ånga vitlök lite innan du lägger till det i disken så att den påträngande lukten går förlorad. Om det inte finns några vitlöksklyftor tillgängliga kan du också använda vitlöksalt. Vitlök används för att krydda olika kött- och grönsaksrätter, sallader, fisksoppor, fiskmarinader och fisksallader.

Torkade örter: Förutom salta måste du också laga torkade örter i rätter; deras arom tar cirka 1 timme för att få full effekt.

Kumminfrö: Kumminfrön ger dina rätter en stark smak. På grund av sin starka smak låter det inte något annat krydda komma bredvid det. Därför, förutom kumminfrön, krydda bara rätter med salt och peppar. Kummin rekommenderas för många rätter, men är inte alltid lämplig. Kummin är inte för allas smak, varje söndagskött som smakar som kummin? Så användningen bör reserveras för vissa livsmedel, såväl som för de som vill äta den. Kummin är särskilt lämplig för vitkål, rödbetor, fettkött och till viss del även för malet kött. Hackad i små bitar, kumvelsmakade kokta potatisar och sallader, ost, kvark och, sist men inte minst, bakverk.

Lövblad är en av örterna och kryddorna

Lövbladet är väldigt kryddigt, så det är lämpligt att hantera det försiktigt. I de flesta fall räcker ett halvt lakan för att skålen ska ge maten rätt krydda. Eftersom aromen fungerar snabbt bör du hålla ett lagerblad med några kryddnejlika i en lök för kötträtter, som kan tas bort från såsen igen efter ett tag. Ett teägg kan också vara användbart här och kan användas för att snabbt ta bort lagerblad och kryddnejlika. Lövblad är främst lämpligt för kokt kött (till exempel fläskknog), fisk, fisksoppor, vilt, marinader, för betning av surkål, gurkor och fisk.

Merian och pepparrot

Som regel bör marjoramörten inte saknas i några feta rätter eftersom det bidrar till en bättre matsmältning av fettet. Marjoram används också för potatis soppa, grytor i allmänhet och de som är gjorda av baljväxter, köttfärs, stekt gås, stekt anka, ister, fisksoppor med baljväxter och malet fisk.

Pepparrot kan användas på många sätt och förfina rätter. I äldre kokböcker och i andra länder hittar man ofta namnet pepparrot. Pepparrot betyder till exempel kött med pepparrotsås. Den erbjuds färsk som rot eller riven i glas. Pepparrot läggs helst alltid till rätter i riven form. Det används huvudsakligen för kötträtter, kallrost, rödbetor, i kombination med riven äpplen för att fylla skinkpåsar, i såser med kokt kött eller som en grädde pepparrot med blå karp.

Muskot och paprikakrydda

Muskotnoten är riven och läggs till i många rätter. Förvaras i en sluten behållare, muskotnötter kan förvaras på obestämd tid. Deras smak är intensivt aromatisk, så var försiktig. En svensk gryta smakar bara riktigt bra efter att du gnuggat en nypa muskot över den. Detta gäller även andra grönsaksrätter som grönkål, rosenkål, blomkål och spenat. Men kött- och fiskrätter, potatismos, äggrätter, ostgrytor och soppor får också smak med en nypa muskot.

Paprika är en krydda som har erövrat vårt kök från Ungern. Kryddan finns kommersiellt tillgänglig i pulverform i olika grader av kryddighet. Paprika får aldrig läggas i kokande fett, eftersom det skulle bränna sockret i paprika och skålen smaka då bittert. Använd paprika försiktigt i små mängder för att krydda. Detta krydda är lämpligt för soppor, såser, sallader, fisk- och fiskrätter, särskilt för ungerska fisksoppa och gulasch.

Örter och kryddor salt, peppar

Pepper är en universell krydda som kan tillsättas i många rätter. Använd peppar sparsamt på grund av dess höga grad av värme och smak. Svartpeppar är varmare än vitpeppar. Båda typerna finns kommersiellt tillgängliga som korn eller malda. Det är fördelaktigt att lagra malet peppar skyddad från luft och ljus, eftersom det annars snabbt kan bli intetsägande. Ur hälsosynpunkt främjar peppar matsmältningen.

Det vanligaste krydda som inte kan saknas även i desserter som jästklimpar eller kakor är salt. Salt är viktigt för livet, men saltförbrukningen per person och dag bör inte överstiga 5 g, annars kan hälsoskador uppstå. Eftersom olika livsmedel som korv, smör och bröd redan innehåller salt får diskarna inte saltas för mycket.

Salt förblir spridbart länge om du lägger några riskorn i saltskakaren. Ett tips från mig för salt sås: En sås som har förstörts på detta sätt kommer i de flesta fall att ätas igen om du lägger till en tesked honung eller lägger i några råa potatisskivor och tar bort dem igen efter ett tag.

Saltade soppor kokas igen med rå potatisskivor, skivorna tas sedan bort från soppan. Du kan spara soppor eller såser som är för kryddiga om du lägger till lite mjölk.

Den underbara världen av kryddor berör själen och läker

Särskilda prestationer och talanger hedras med ett museum - båda kan också gälla örter och kryddor, varför de fick ett pris i Kulmbach, Bayern Kryddmuseet donerat. Med rätta, eftersom kryddor är bra för din hälsa, ger en smakupplevelse på tungan, luktar genom näsan, skäm bort ögonen med färgglada färger och smeker också själen.

Den långa vägen från Asien till Europa

Ganska mycket som kryddor kan göra och det är därför inte förvånande att kändiskocken och kryddpåven Alfons Schuhbeck litar på sin filosofi "Spice your life", reser till världens kryddor och till och med skriver böcker om kryddor. Kryddvärlden har också en lång historia - också i linje med museet - kryddor spelade en viktig roll i antiken, och i slutet av medeltiden migrerade kryddans prakt från Fjärran Östern till Europa och landade först i Venedig. Handlarna där visste hur de skulle uppskatta de exotiska invandrarna och fick därmed en gyllene näsa. Kryddorna gav glans, prestige och välstånd till Venedig.

Turister reser efter kryddorna

Men det som dockade i Italien tog lång tid att landa på våra tallrikar och i vårt medvetande. Det var faktiskt turismen som förde tyskarna till Italien på 1950- och 60-talet. Allt smakade annorlunda där och turisterna ville ta med sig denna smakupplevelse hem. Så de gick och shoppade, simrade med dem hemma kryddor och fick en smak för det mer och mer. Resmålen har naturligtvis blivit mycket mer exotiska över tiden och har blivit ett paradis för kryddforskare världen över. Oavsett om det är syrlig anis, värmande ingefära, dyr saffran eller juldoft av vanilj och kanel - kryddvärldens ära hamnade i potten, i ugnen och i koppen, och nu är sorten knappast att förbises.

Kryddmuseet i Kulmbach inbjuder dig att röra vid det

Historia, matkultur, botanik, tillväxt samt bearbetning och användning av aromatiska växter - allt detta spelar en viktig roll i kryddmuseet i den frankiska staden Kulmbach. Men det är också ett museum du kan röra vid, för besökare kan också sniffa och låta pepparkorn, kryddnejlika och kumminfrön sippra genom fingrarna. Det bayerska jordbruksministeriet har bidragit med cirka 1,6 miljoner euro. Pengarna kommer från EU: s LEADER-program. Kryddornas nya hem, som kommer från lokala klimat och avlägsna länder, är 1000 kvadratmeter stort. Kryddmuseet finns i Kulmbacher Mönchshof och det har så att säga läckra grannar, för det finns också ett bryggerimuseum och ett bagerimuseum där. Det kan till och med vara att ett matmuseum kommer att läggas till, för det finns också ett museum om korv och kött. Museumsprojektet inrättades av Association of Bavarian Brewery and Bakery Museum Kulmbach och LEADER-åtgärdsgruppen Kulmbacher Land. Målet är en harmonisk samexistens mellan njutning, kultur och natur. En bra mix som också övertygade den fria staten Bayern, för under EU-finansieringsåren 2007 till 2013 investerade de över 3,25 miljoner euro i 13 projekt.

Magiker och läkare använder kryddans kraft

Det finns också kryddmuseer i Hamburg och Schönbrunn. Detta visar också vikten av att örter och kryddor tilldelas. Både trollkarlar och läkare sträckte sig i säcken med kryddtrickar och när man tänker på rökelsens lukt i kyrkan finns det också en touch av mysticism kring kryddorna. Kryddorna i denna värld ger hälsa en boost. Ingefära, som kommer från Asien och Australien, sägs lindra förkylning och illamående. Cayennepeppar från Latinamerika sägs hämma inflammation och påverka ämnesomsättningen. De tropiska kryddnejlikorna förklarar krig mot bakterier och sägs till och med vara bra för tandvärk. I Medelhavet används kumminfrön för matsmältningsproblem. Timjan, som växer i Europa och Afrika, sägs bota hosta och halsont. Vitlök ska få immunförsvaret, blodcirkulationen, tarmarna och även de grå cellerna att passa. Koriander och fänkål har något mot flatulens. Muskot sägs till och med stimulera lust, men det kan också vara berusande om du får för mycket av det.

Ett frenesi av färgerna på kryddorna

Det säger sig självt att när du lagar mat och bakar är örter och kryddor först en luktupplevelse och senare ett smakglädje. Dofterna används också i aromaterapi. Men den som någonsin har varit på en kryddmarknad har också sett kryddornas färgrohet: gul saffran, röd cayenne, grön basilika, brun kanel, svartpeppar och, och - och inte bara gommen, näsan och hälsan får sitt pengar är värt, men också ögat. Det är bara en underbar värld av kryddor som berör sinnena. Marion Friedl

Upptäck topp 10 av de bästa och mest sålda kryddor och örter under 2024 på ärliga tester. Vi visar ett urval av de mest populära föremålen som har bra kundrecensioner och värde för pengarna. Hitta den perfekta krydd- och örtprodukten för dina behov nu!

Top10🔥Erbjudanden🔥 🆕Online
# förhandsvisning Produkt rating pris
1 Kryddor & örter som botemedel: förebygga och läka Kryddor och örter som botemedel: förebygga och läka* För tillfället inga recensioner 9,99 €
2 Den stora encyklopedin av örter, kryddor, frukter och grönsaker -... Den stora encyklopedin av örter, kryddor, frukter och grönsaker -...* För tillfället inga recensioner 9,95 €Amazon Prime
3 TIMBER TASTE® 5 italienska kryddor presentset - italienska... TIMBER TASTE® 5 italienska kryddor presentset - italienska...* För tillfället inga recensioner 16,89 €Amazon Prime
4 Fuchs kryddor - 8 örter gnidade - örtblandning för... Fuchs kryddor - 8 örter gnidade - örtblandning för...* För tillfället inga recensioner 3,99 € 2,79 €Amazon Prime
5 Ostmann Spices - fyllt kryddställ med 21 kryddburkar |... Ostmann Spices - fyllt kryddställ med 21 kryddburkar |...* För tillfället inga recensioner 54,99 € 52,42 €Amazon Prime
6 Fuchs italienska örter (1 x 200 g) Fuchs italienska örter (1 x 200 g)* För tillfället inga recensioner 8,99 €Amazon Prime
7 Spicebar kryddblandning 'Hello Mediterraneo' för... Spicebar kryddblandning "Hello Mediterraneo" för...* För tillfället inga recensioner 7,76 €Amazon Prime
8 Schuhbecks värld av örter och kryddor: De bästa recepten Schuhbecks värld av örter och kryddor: De bästa recepten* För tillfället inga recensioner 39,00 €Amazon Prime
9 TIMBER TASTE® 5 italienska kryddor presentset - italienska... TIMBER TASTE® 5 italienska kryddor presentset - italienska...* För tillfället inga recensioner 20,89 € 16,89 €Amazon Prime
10 250g italiensk örtblandning såklart från Hanse&Pepper... 250g italiensk örtblandning såklart från Hanse&Pepper...* För tillfället inga recensioner 8,50 €Amazon Prime
- € 1,20erbjudandet
- € 2,57erbjudandet
Ostmann Spices - fyllt kryddställ med 21 kryddburkar |...
Ostmann Spices - fyllt kryddställ med 21 kryddburkar |...*
DAS IST DRIN: 1 x Chrom-Gewürzregal gefüllt mit 21 Gewürzdosen von Ostmann
54,99 € € 2,57 52,42 € Amazon Prime
- € 4,00erbjudandet

Läsningstips: kyla DIY Projekt | Fitness | Du gillar produktprovning läsa?


* Produktbilder & länkar | Källa: Amazon PA API | Senaste uppdatering den 19.04.2024/XNUMX/XNUMX | * = Affiliate länkar | Priserna på denna webbplats kan ha ändrats. Det faktiska priset på en produkt finns på säljarens webbplats. Uppdateringar i realtid är tekniskt inte möjliga. Priser inklusive moms plus fraktkostnader


 

Schreibe einen Kommentar