Typer av matlagning av mat

Foto av författaren

niko

Tillagningsmetod bakning

När det gäller matlagning kräver olika typer av matlagning olika procedurer. När man bakar i ugnen eller i en elektrisk uppvärmd bakform behandlas maten i uppvärmd luft vid temperaturer mellan 180-250 °. För bakverk är till exempel [tooltip position = “top” text = “maräng, även kallad spansk vind eller maräng / maräng, en skumkaka tillverkad av sockrade äggvitor eller aquafaba.”] Maräng [ / verktygstip], varav endast fukt bör tas bort temperaturen är bara ca 180 °. Tårtor eller annan rå mat bakas vid temperaturer på 150-200 °.

Den högsta temperaturnivån på 250 ° används för att gratinera rätter som redan har tillagats. De Ugn måste alltid förvärmas så att det är vid önskad temperatur när bakverk sätts in. Platta bakverk ska placeras i mitten på ugnen och höga bakverk i bottenskenan. Två kakor ska aldrig bakas ovanpå varandra i ugnen, eftersom den ena kan få för mycket övervärme och den andra för mycket bottenvärme.

Det bästa sättet att kontrollera om en koppkaka eller en kaka har bakats genom är att genomtränga den med en sticknål. Om det inte finns någon deg kvar på nålen efter att ha dragit ut den är kakan klar. Olika typer av matlagning gäller också för olika livsmedel. Fisk, fjäderfäpajer eller grytor kan till exempel bakas.

[apn typ="vergleich2" asin="3120065935,B00R3Z46JQ,3403064352,3403066452,3403065286,3403065278" tpl-infobox="true" tpl-truegend-t"stjärna" tpl-trudel-t"stjärna" -buttontpl="1" false="" tpl-features="3" tpl-fmax="2"]

Baka i friterad

Maten som ska tillagas tillagas medan den flyter i hett fett (olja, ister, hårt fett) vid en temperatur på cirka 200 °. Maten kan läggas i en stekpanna med en insats, med eller utan en siktinsats. Användningen av en special Fryer med insats är passande. I branschen finns det olika mönster som underlättar ditt arbete. Rätt tillagningstemperatur kan bestämmas med en bit rå potatis som har torkats väl. Om fettet böljer något när potatisen tillsätts, uppnås 200 °. Syr rök anger att tillagningstemperaturen är för hög. Tillagningsmetoden för bakning eller fritering är lämplig för kött, fiskbitar, munkar, pannkakor, spritzkakor eller pommes frites. Så det behöver inte alltid vara en fritös, utan en bra stekpanna i rostfritt stål.

Tillagningstiderna för bakning i fett finns i tillverkarens anvisningar för de olika stekpannorna. Generellt gäller följande tillagningstider: fisk ca 7 minuter, köttbitar ca 8 minuter, pommes frites ca 3 minuter, pannkakor ca 6 minuter, spritzkaka ca 6 minuter.

Typer av matlagning, stekt kort

Små och ömma köttbitar, såsom schnitzel, kotletter, biffar eller fisk, stekas i en öppen stekpanna på mycket kort tid. Maten läggs i hett fett eller stekas i en non-stick panna med en liten mängd fett eller inget fett alls. Olja eller ister är särskilt lämpliga som fett eftersom de blir mycket heta och har en hög kokpunkt. Panerade köttbitar kräver lite mer fett vid stekning eftersom panering absorberar en del av fettet. Bitar som är beredda naturligt utan panering behöver mindre fett.

Tillagningstider vid rostning, genomsnittlig rostningstid i minuter.

  • Nötkött 12 min
  • Bratwurst 15 minuter
  • Köttbullar, finhackade 15 min
  • Anka 60 min
  • Fisk 10 min
  • Gås 180 min
  • Köttbröd 60 min
  • Stekt fårkött 90 min
  • Stekta kaniner 90 min
  • Kaninstek 90 min
  • Fläskschnitzel 8 min
  • Fläskkotletter 8 min
  • Stekt fläsk 60 min

Matlagningstyper Ångande

Lägg maten som ska tillagas på en standard ångkokare. En sådan ångkokare kan anpassa sig till nästan vilken krukkroppsstorlek som helst. Fram till strax under insatsen fylls den med vatten och värms upp till cirka 100 ° med krukan stängd. Eftersom maten inte kommer i direkt kontakt med vattnet behålls de vattenlösliga ingredienserna till stor del i maten. Denna metod är mildare än matlagning och rekommenderas därför för att laga en mängd olika livsmedel. Detta gäller särskilt för frukt, grönsaker, potatis, jästklimpar, klimpar, fisk och ömt kött.

Matlagningstyper Ångande

Maten tillagas i lite vatten, fett, lager, vin eller liknande utan att täcka över det helt. Den utskjutande delen kokas av ångan som skapas när temperaturen på lageret konstant hålls runt 100 °. Håll behållaren stängd under ångning. Ångande gör maten särskilt smältbar. Det är bara en liten förlust av näringsämnen under ångning. Vatten och fettlösliga ingredienser finns kvar i fonden. När det gäller livsmedel med hög vattenhalt minskas volymen med utsläppsvattnet. Ångning är lämplig för grönsaker, fisk, fjäderfä och annat kött med kort tillagningstid.

Låt det laga mat

Maten täcks med vätska i ett kärl och kokas upp. Matlagning sker vid ca 75 °. När det kokar, är det inställt på lägsta värmeinställning, grytlocket förblir stängt. Med denna metod sparas viktiga ingredienser - särskilt vitamin C -. Processen är särskilt fördelaktig vid tillagning av lätta maträtter. Följande livsmedel är mycket lämpliga för matlagning: sura ägg, köttbullar, brödbullar, potatiskumplingar, kokt kött, kokt fisk, grönsaker och fjäderfä.

Grilla i köket eller ute

De matlagningstyper som grillas lagar mat på en gasgrill, i ugnen eller på en kolgrill utomhus. Grillade livsmedel är mer smältbara än till exempel stekt eller bakad mat. Grillning frigör överflödigt fett och viktiga ingredienser finns kvar i maten. Det är tillrådligt att belägga maten upprepade gånger med olja för att förhindra att maten torkar för mycket. Alla typer av kött, fisk, grönsaker och potatis kan grillas väl.

Matlagningstyper matlagning

När du lagar mat täcks maten av vätska och värms upp till 100 °. denna temperatur bör nås så snabbt som möjligt och sedan hållas på en låg uppvärmningsnivå. Denna typ av matlagning är särskilt lämplig för soppkött, ben, vidrörande fisk, soppor och grytor. Om kokt potatis ska ångas kraftigt, lägg dem inte i kallt, utan i kokande saltat vatten.

Braising mat

Maten läggs i en öppen kastrull och läggs i hett fett på alla sidor. Efter att ha tillsatt vätska är köttet färdigt att laga i den slutna kastrullen vid 100 °. Steka alltid fett kött med lite fett. Magert kött kan å andra sidan peppas med bacon. Fördelen med en är att kött från äldre djur blir ömt och smältbart och att du får en god, välbrunad sås mottar.

När du köper kött för att smälta, bör det beaktas att ovannämnda tillagningsprocess gör att det tappar cirka 40% av volymen. Braising är särskilt lämpligt för rostbiff, grillat fläsk, njurar, fett fjäderfä, roulader och vilt.

Upptäck topp 10 av de bästa och mest sålda holländska ugnsprodukterna 2024 på ärliga tester. Vi visar ett urval av de mest populära föremålen som har bra kundrecensioner och värde för pengarna. Hitta den perfekta holländska ugnsprodukten för dina behov nu!

Top10🔥Erbjudanden🔥 🆕Online
# förhandsvisning Produkt rating pris
1 GSW Gourmet Granit universalrostare – högkvalitativt rostare med... GSW Gourmet Granit universalrostare – högkvalitativ rost med...* För tillfället inga recensioner 39,99 €Amazon Prime
2 SPRINGLANE cocotte med lock - gjutjärnsform... SPRINGLANE cocotte med lock - gjutjärnsform...* För tillfället inga recensioner 49,99 € 39,99 €
3 KRUSTENZAUBER gjutjärnsgryta [inkl. Köttgaffel] - Robust 26cm... KRUSTENZAUBER gjutjärnsgryta [inkl. Köttgaffel] - Robust 26cm...* För tillfället inga recensioner 54,99 €Amazon Prime
4 Overmont Casserole Gjutjärnsgryta 26cm - Emaljrostare med... Overmont gryta gjutjärnsgryta 26cm - emaljrost med...* För tillfället inga recensioner 59,89 €Amazon Prime
5 KAISERTAL® 5in1 robust gjutjärnsgryta - gryta 4,7l -... KAISERTAL® 5in1 robust gjutjärnsgryta - gryta 4,7l -...* 245 Bewertungen 59,95 €Amazon Prime
6 TEFAL TRATTORIA E21853 Holländsk ugn| Gjuten aluminium | Gjuten lock |... TEFAL TRATTORIA E21853 Holländsk ugn| Gjuten aluminium | Gjuten lock |...* För tillfället inga recensioner 170,99 € 77,00 €Amazon Prime
7 Njörd & Freya gryta, gjutjärnsgryta, stekpanna med lock,... Njörd & Freya gryta, gjutjärnsgryta, stekpanna med lock,...* För tillfället inga recensioner 49,98 €Amazon Prime
8 WMF stekpanna 28cm induktion, ugn, gryta med lock... WMF stekpanna 28cm induktion, ugn, gryta med lock...* För tillfället inga recensioner 69,99 € 65,00 €Amazon Prime
9 KRUSTENZAUBER 28cm ugnssäker ugnssäker form av aluminium med lock... CRUST ZAUBER 28cm gjuten aluminium ugnsform med lock lämplig för ugn...* För tillfället inga recensioner 79,99 €Amazon Prime
10 Fadware sautépanna med lock (28cm/3,8L), induktion... Fadware sautépanna med lock (28cm/3,8L), induktion...* För tillfället inga recensioner 38,99 €Amazon Prime
- € 10,00erbjudandet
- € 93,99erbjudandet
TEFAL TRATTORIA E21853 Holländsk ugn| Gjuten aluminium | Gjuten lock |...
TEFAL TRATTORIA E21853 Holländsk ugn| Gjuten aluminium | Gjuten lock |...*
Leveransomfång: Tefal E21853 Trattoria kokgryta 28 cm
170,99 € € 93,99 77,00 € Amazon Prime
- € 4,99erbjudandet

Läsningstips: kyla DIY Projekt | Fitness | Du gillar produktprovning läsa?


* Produktbilder & länkar | Källa: Amazon PA API | Senaste uppdatering den 29.03.2024/XNUMX/XNUMX | * = Affiliate länkar | Priserna på denna webbplats kan ha ändrats. Det faktiska priset på en produkt finns på säljarens webbplats. Uppdateringar i realtid är tekniskt inte möjliga. Priser inklusive moms plus fraktkostnader


 

Schreibe einen Kommentar