Burköppnare: hur man öppnar burkar perfekt | Kökshjälp

Foto av författaren

niko

Gamla burköppnare var knepiga. Om du kommer ihåg den klassiska burköppnaren, som hade ett hjul att svänga och som du var tvungen att ta till innehållet i en burk, är namnet knepigt.

Endast med rätt teknik var det möjligt att öppna burken utan att smärta händerna.

Burkarnas metallkanter är väldigt skarpa och det är inte ovanligt att användarna skär fingrarna när de försöker öppna en burk. Det blöder inte bara mycket, det är också smärtsamt. Naturligtvis bör en bra burköppnare inte saknas i något hushåll och de nyare modellerna ger mindre risk för skador än de enheter som är kända från det förflutna.

KZGRIT burköppnare, säkerhetsrostfritt stål, slät kant, manuell ...O-Kinee konservöppnare, säkerhetsslät kant i rostfritt stål, 3-i-1...Fundaful manuella konservöppnare, 4-i-1 säkerhetsöppnare, smidig...Dosenöffner - Universal Büchsenöffner aus hochwertigem und...Cotomier burköppnare, manuell, rostfri burköppnare med ...RCMo kök elektrisk konservöppnare, elektrisk med en...Manueller Dosenöffner, 3 Stück, rutschfest, Flaschenöffner,...KUHN RIKON Auto Safety konservöppnare röd, säkerhetsöppnare,...Dosenöffner, manuell, Edelstahlöffner mit ergonomischem Design,...OXO Good Grips låsburköppnare
7,99 €Kontrollera prisKontrollera pris6,99 €Kontrollera prisKontrollera prisKontrollera pris31,14 €11,50 €17,96 €
KZGRIT burköppnare, rostfritt stål, slät ... *O-Kinee konservöppnare, säkerhetsrostfritt stål slät...*Fundaful manuell burköppnare, ... *Dosenöffner - Universal Büchsenöffner aus...*Cotomier burköppnare, manuell, rostfritt stål ... *RCMo kök elektrisk konservöppnare, elektrisk med...*Manueller Dosenöffner, 3 Stück, rutschfest,...*KUHN RIKON Auto Safety burköppnare röd, ... *Burköppnare, manuell, rostfritt stålöppnare med ... *OXO Good Grips låsburköppnare*
◼️ Säkerhet och hälsa: Denna burköppnare är unik ...◼️ 【Vielseitiger Öffner】Dosenöffner, Kapselheber...◼️ 4-i-1 burköppnare: Denna manuella burköppnare integrerar ...◼️ ✅ Rostfritt stål av hög kvalitet: Vår "Steel Edition" konservöppnare...◼️ 【Rostfritt stålblad av livsmedelskvalitet】 Burköppnaren ...◼️ 🍳 【Enknappsöppning】 Vår, automatiska ...◼️ ❤ 【6-i-1 konservöppnare】 6-i-1 manuell konservöppnare ...◼️ Högkvalitativ burköppnare - imponerad av dess ...◼️ Ergonomisch geschwungener Drehknopf hilft dabei, den Deckel...◼️ PRAKTISK: Med denna handbok kan OXO Good Grips -öppnare ...
◼️ Material av hög kvalitet: Burköppnaren är gjord av ...◼️ 【Ergonomisk design】 En robust handburköppnare som ...◼️ HÖGKVALITETSMATERIAL: Denna burköppnare är gjord av ...◼️ ✅ Mångsidig funktionalitet: Denna burköppnare erbjuder...◼️ 【Bekvämt handtag】 Bekväma halkfria handtag och ...◼️ 🍳 [Superhög kvalitetsgaranti] Vår nyligen förbättrade ...◼️ ❤ 【5-i-1 flasköppnare】 Denna ...◼️ Om burkens kant automatiskt greppar måste burköppnaren ...◼️ Komfortabler ABS-Griff, der lange gebogene Griff ist...◼️ ENKEL HANTERING: De mjukt belagda handtagen glider ...
Amazon PrimeAmazon PrimeAmazon Prime
KöparbetygKöparbetygKöparbetygKöparbetygKöparbetygKöparbetygKöparbetygKöparbetygKöparbetygKöparbetyg
prishistoriaprishistoriaprishistoriaprishistoriaprishistoriaprishistoriaprishistoriaprishistoriaprishistoriaprishistoria
7,99 €Kontrollera prisKontrollera pris6,99 €Kontrollera prisKontrollera prisKontrollera pris31,14 €11,50 €17,96 €
Kolla nu!Kolla nu!Kolla nu!Kolla nu!Kolla nu!Kolla nu!Kolla nu!Kolla nu!Kolla nu!Kolla nu!
Senast uppdaterad 29 februari 2024 19:29 Länkar direkt till Amazon.de | Källa/Foto: Amazon API

Burköppnarens historia

Plåtburken uppfanns av en engelsman 1810. Oundvikligen behövde du också något för att öppna burken för att komma till det läckra innehållet. Då var burkarna ganska tjockväggiga och öppnade med skärande och slående verktyg. Detta krävde starka verktyg som bajonett, hammare, mejsel eller yxa.

Det var inte förrän 1855 som en engelsman (Robert Yeates) uppfann en anordning för att öppna burkar. Ett amerikanskt patent ingavs 1858. Denna modell fann också acceptans i den amerikanska armén. Den klassiska burköppnaren med skärhjul uppfanns av amerikanen William Lyman 1870 - cirka 60 år efter uppfinningen av konserverna.

Denna variant finns fortfarande i hushållskök än idag. Vid den tiden användes tunnare tenn till plåtburkarna.

Burköppnare och modellerna

Numera finns det många andra modeller utöver den klassiska burköppnaren med skärhjul. Effektiviteten hos en burköppnare beror på hantering och teknik samt burken som ska öppnas. Ofta kan öppnare misslyckas när slutet av öppningsprocessen är nära.

Trycket under burkens kant ändras och du har problem med att öppna burken helt. Nyare modeller löser kantvecket istället för omslagsarket, vilket hjälper till att förhindra vassa kanter.

Elmanövrerade burköppnare erbjuder skadesfri lyx i köket. Dessutom kan dessa burköppnare ofta manövreras med en hand. Konserverna är helt enkelt förberedda för detta. En kniv rör sig längs burken vikas och skär en gång i en cirkel med hjälp av en drivning.

Den elektriska burköppnaren skär av locket. Det finns inga vassa kanter. Moderna kök har en integrerad och permanent installerad burköppnare, som också drivs elektriskt.

Burköppnare med nyckel

Vissa burkar, såsom corned beef eller sardiner, kräver en något annorlunda öppningsmetod. En typ av nyckel är vanligtvis fäst vid dessa burkar med vilka burken kan öppnas. Nyckelverktyget måste sättas in. Locket rullas upp med hjälp av en lindningsmekanism och innehållet kan nås. Numera blir ringdragningsförslutningar som förenklar hanteringen allt vanligare.

Som namnet antyder är dessa förslutningar en ring som måste dras upp och sedan mot dig för att öppna burken. Det finns burköppnare i olika prissegment. I stormarknader med ett brett utbud av produkter erbjuds klassiska burköppnare med skärhjul för lite pengar.

Priset här är mellan 8 och 20 euro, beroende på märke och märke. En bra elektrisk burköppnare är tillgänglig från 30 euro.

Slutsats kan öppna modeller

Det finns en ökad risk för skärsår vid användning av en klassisk burköppnare, särskilt när du lyfter locket. Du måste vara försiktig här. Burköppnarna som skär på en vik under locket är bättre här. På detta sätt kan locket tas bort utan några skarpa kanter. Risken för skador är mycket lägre.

Elektriska burköppnare är enkla att använda. Burken hålls vanligtvis på plats av en magnet eller placeras i en anordning. Med ett knapptryck rör sig skärverktyget en gång runt kanten och lossar locket utan att lämna några vassa kanter. Denna burköppnare kan också användas med en hand, vilket har en annan praktisk aspekt.

Kan öppnare tillgänglighet

Först och främst är en burköppnare naturligtvis ansvarig för att öppna konserver. I de äldre modellerna pressades kanterna samman och vrids sedan medurs med ett litet hjul tills burken kunde öppnas.

För det mesta behövde du baksidan av en sked för att kunna lyfta av locket säkert. Denna typ av burköppnare hade vanligtvis ett litet tips. Vem vet fortfarande vad det här var bra för? Som ett slags tennstans kan ett enda hål stansas i en metallburk. Detta var särskilt nödvändigt när det gäller kondenserade mjölkburkar för att komma till innehållet.

Så kallade multifunktionsverktyg, som ofta finns i armé- och campingbestick, har praktisk användning på språng. De flesta burköppnare är integrerade i en fickkniv eller ett multifunktionsverktyg.

Nackdelen här är dock de taggiga kanterna på burken eller – ännu värre – metallspån i burkens innehåll. Ganska överlevnadsvänlig för camping och utomhusbruk, men används inte i vardagen. Här ska du använda en "normal" konservöppnare.

Youtube

Genom att ladda ner videon accepterar du integritetspolicyn på YouTube.
ta reda på mer

Ladda video

Rätt städning

På grund av sin natur kommer en sådan burköppnare i kontakt med olika konserverade innehåll. Det är viktigt att det rengörs väl efter användning. Om du inte gör detta kommer mindre aptitretande insättningar att bildas över tiden, som verkar som om de fick fötter. Så nog av bilderna.

Burköppnaren har svåråtkomliga platser. Anslutningarna mellan skärhjulet och resten kan endast nås med stora svårigheter. Om du inte kan sätta din burköppnare i diskmaskinen - och egentligen bara göra det om det noteras, annars rostar enheten i värsta fall - allt du behöver göra är att rengöra den för hand. För att detta inte ska vara ansträngande finns det några skarpa livshackar som du kan prova hemma.

  • Blötlägg burköppnaren i varmt vatten och diskmedel och skrubba sedan med en tandborste (så att du kan komma till de mest avlägsna platserna!).
  • Kedjerengörare för motorcyklar: spray på och ta bort resterna med en tandborste eller träpinne. Blötlägg sedan och skrubba väl så att inga rester av kedjerengöraren finns kvar.
  • Blötlägg burköppnaren i varmt vatten och bakpulver. Vänta några minuter och ta bort resterna med en tandpetare. Skölj väl.
  • Blötlägg i cola. Kolsyran säkerställer att matrester löses upp. Blötlägg över natten (eller 2 nätter), skölj noggrant.
  • Lägg enheten i ultraljudbadet så att det lyser som nytt.
  • Koka upp det heta vattnet och tillsätt ett paket bakpulver. Blötlägg sedan burköppnaren generöst. Titta mellan.

Upptäck topp 10 av de bästa och mest sålda konservöppnarprodukterna 2024 på Ehrliche Tester. Vi visar ett urval av de mest populära föremålen som har bra kundrecensioner och värde för pengarna. Hitta den perfekta burköppnarprodukten för dina behov nu!

Top10🔥Erbjudanden🔥 🆕Online
# förhandsvisning Produkt rating pris
1 wenco premium security burköppnare, för juridiska och... wenco premium security burköppnare, för rätt och...* För tillfället inga recensioner 10,90 €Amazon Prime
2 KZGRIT burköppnare, säkerhetsrostfritt stål, slät kant, manuell ... KZGRIT konservöppnare, säkerhetsrostfritt stål, slät kant, manuell...* För tillfället inga recensioner 7,99 €Amazon Prime
3 WMF konservöppnare med flasköppnare 20 cm, manuell konservöppnare,... WMF konservöppnare med flasköppnare 20 cm, manuell konservöppnare,...* För tillfället inga recensioner 21,99 € 19,99 €Amazon Prime
4 Amazon Basics konservöppnare i rostfritt stål, 21.08 x 4.57 x 4.45 cm... Amazon Basics konservöppnare i rostfritt stål, 21.08 x 4.57 x 4.45 cm...* För tillfället inga recensioner 9,42 €Amazon Prime
5 Burköppnare Manual, UHIYEE Premium konservöppnare utan skarp... Manuell konservöppnare, UHIYEE Premium konservöppnare utan skarp...* För tillfället inga recensioner 16,99 €Amazon Prime
6 Westmark spak konservöppnare, med flasköppnare, längd: 16,2 cm,... Westmark spak konservöppnare, med flasköppnare, längd: 16,2 cm,...* För tillfället inga recensioner 7,99 €Amazon Prime
7 Dosenöffner - Universal Büchsenöffner aus hochwertigem und... Dosenöffner - Universal Büchsenöffner aus hochwertigem und...* För tillfället inga recensioner 9,98 € 6,99 €Amazon Prime
8 KitchenAid konservöppnare, flask- och konservöppnare av rostfritt stål... KitchenAid konservöppnare, flask- och konservöppnare av rostfritt stål...* För tillfället inga recensioner 20,25 € 13,68 €Amazon Prime
9 Dosenöffner Manuell - Dosenöffner Ohne Scharfe Kanten,... Dosenöffner Manuell - Dosenöffner Ohne Scharfe Kanten,...* För tillfället inga recensioner 8,99 €Amazon Prime
10 Lantana - 2 i 1 säkerhetsburköppnare; lätt att... Lantana - 2 i 1 säkerhetsburköppnare; lätt att...* För tillfället inga recensioner 16,99 €Amazon Prime
- € 2,00erbjudandet
WMF konservöppnare med flasköppnare 20 cm, manuell konservöppnare,...
WMF konservöppnare med flasköppnare 20 cm, manuell konservöppnare,...*
Innehåll: 1x burköppnare (längd 20 cm) - artikelnummer: 1873399990
21,99 € € 2,00 19,99 € Amazon Prime
- € 2,99erbjudandet
- € 6,57erbjudandet
KitchenAid konservöppnare, flask- och konservöppnare av rostfritt stål...
KitchenAid konservöppnare, flask- och konservöppnare av rostfritt stål...*
Strapazierfähig: die Klinge des Dosenöffners ist aus hochwertigem Edelstahl gefertigt; Eingebauter Flaschenöffner: öffnen...
20,25 € € 6,57 13,68 € Amazon Prime
Neu!
Farbdosenöffner-Set mit 2 Werkzeugen aus Legiertem Stahl, Glatte...
Farbdosenöffner-Set mit 2 Werkzeugen aus Legiertem Stahl, Glatte...*
[HANDY ] Holen Sie sich 2 Dosenöffner für vielseitigen Einsatz und schnellen Austausch.
8,09 €
Neu!
Farbdosenöffner, Langlebiges Werkzeug aus Legiertem Stahl für...
Farbdosenöffner, Langlebiges Werkzeug aus Legiertem Stahl für...*
[MEHRZWECK] Perfekt für 5-Liter-Farbeimer und kann auch als Flaschenöffner dienen.
8,09 €

Läsningstips: kyla DIY Projekt | Fitness | Du gillar produktprovning läsa?


* Produktbilder & länkar | Källa: Amazon PA API | Senaste uppdatering den 29.02.2024/XNUMX/XNUMX | * = Affiliate länkar | Priserna på denna webbplats kan ha ändrats. Det faktiska priset på en produkt finns på säljarens webbplats. Uppdateringar i realtid är tekniskt inte möjliga. Priser inklusive moms plus fraktkostnader


 

Schreibe einen Kommentar