Grönsaker - beredning, beredning, lagring

Foto av författaren

niko

Grönsaker - beredning, beredning, lagring. Förutom frukt är grönsaker den viktigaste källan till vitaminer. För att täcka våra dagliga energibehov är det lämpligt att konsumera energirika livsmedel som kött och potatis med grönsaker. För att vitaminerna ska kunna levereras till människokroppen med så lite förlust som möjligt är följande tips om lagring, beredning och beredning av grönsaker värda att överväga.

[apn typ="vergleich2" asin="B01M0XBZXG,B075SDG5GN,B086GTGZL2,B01M5AZP5C,B07K6J2JM2" tpl-infobox="true" tpl-hidelegend="1" tpl-stars="pl-plbutton-button" ="3" false="" tpl-features="2" tpl-fmax="200"]

Behåll grönsaker

De värdefulla vitaminerna i grönsaker används bara riktigt till fullo när de är färska på bordet. Värdefulla näringsämnen går förlorade, särskilt genom ljus och värme. Därför bör grönsaker förvaras på en sval och mörk plats. Du kan också täcka bladgrönsaker som spenat, sallad eller grönkål med en fuktig trasa. Detta ökar hållbarheten avsevärt och bladgrönsakerna ser fräscha ut även efter några dagar.

Rengör grönsaker

Grönsaker ska alltid tvättas hela. Först då strimlas den till lämplig storlek. Håll strimlad vegetabiliska lös inte upp i vatten, eftersom detta skapar värdefulla ingredienser från lut. Under kortvarig förvaring, täck hackade grönsaker med en fuktig trasa så att de inte kan torka ut.

Koka grönsaker

När du förbereder grönsaker bereds alltid potatis och grönsaker med varmt vatten och kokas eller ångas (se Ångande och Ångande). Håll dig till de föreskrivna tillagningstiderna så nära som möjligt. De flesta grönsaker tar cirka 20 minuter att laga mat. Håll krukorna stängda när du lagar mat. Undvik onödig omrörning. Istället kan du skaka potten lite. Grönsaker och potatis ska läggas på tallriken och ätas direkt efter tillagningen. Att hålla eller värma upp grönsaker har en skadlig effekt på ingredienserna.

Grönsaker är mer smältbara om de inte är förtjockade med roux, men bara lite överkontrollerade med mjöl cirka 6-7 minuter före tillagningstiden. Tiden för tillsats av mjöl måste iakttas, annars är grönsakerna för mjuka eller smakar mjöl. Som ett alternativ kan du tjockna grönsakerna med gräddfil.

Vegetabiliska tips

Förbered blomkål. På grund av sin känsliga cellstruktur är blomkål en av de mest smältbara kålgrönsakerna. Du kan ta bort den tjocka centrala stammen för matlagning (burk men behöver inte). De ömma stjälkdelarna skalas inte av färsk blomkål så att för många ingredienser inte går förlorade under tillagningen. För att hålla blomkålen fin och vit, tillsätt en matsked mjölk i kokvattnet.

Förbered cikoria. Den lite bittra smaken av cikoriaens insida kan mjukas genom att koka cikoria i mjölk en kort stund innan du lagar mat. Naturligtvis är det upp till dig om du helt enkelt tar bort cikoriaens inre stam.

Konserverad gurka. Om du lägger en bit pepparrot i en öppen ättiksburk förblir de kvarvarande picklesna skarpa under lång tid.

Kålrabbi. Förutom C-vitamin innehåller de ömtåliga kålrabbladen mineralet kalcium, vilket är viktigt för kroppen. För att bevara denna ingrediens så mycket som möjligt, tillsätt de hackade råbladen till de ångade grönsakerna strax före konsumtion. Denna grönsaksberedning av de ömma bladen bevarar ingredienserna.

Håll persilja färsk

Persilja kommer att behålla sitt fräscha utseende under lång tid om du lägger den i en plastpåse efter tvätt och lägger den i kylen, förseglad. Emellertid går vitaminer förlorade med förvaringstidens längd.

Grön sallad, sallad

Sallat är mycket rikt på vitamin A. 100 g sallad innehåller 1500 mg vitamin A. Det är lite mer än vi behöver varje dag. Grön sallad kan serveras med lite olja före servering. Oljan hjälper till att säkerställa att vitamin A kan träda i kraft. Använd inte bara sallatens gula hjärta utan även de gröna yttre bladen. Vissnad grön sallad ser fräsch ut igen om du lägger den i ljummet vatten ett tag. Men det är då extremt lågt i vitaminer.

Salsify är rik på protein, kolhydrater, mineraler och vitaminer. För att förhindra att de blir bruna när du lagar mat, lägg till en skiva vinäger eller en matsked mjöl i vattnet.

Grönsaker - beredning - laga spenat

Eftersom några av vitaminerna i spenaten går förlorade genom tillagning bör du ge den färdiga spenaten ungefär en femtedel av den totala mängden rå. Spenat har en härlig smak om du lägger till lite mjölk i den färdiga skålen.

Grönsaker - förberedelse - lök för matlagning

Om rå lök är saltade blir de helt kokta. Om maten bara är saltad medan den lagas, behålls lökskivorna eller bitarna. Knivar befrias från lökens lukt om du drar dem genom en rå morot. Löklukten försvinner från dina händer när du gnuggar ihop händerna med lite bordssalt. Om ditt andetag luktar lök kan du stoppa det med ett glas mjölk.

Stek lökskivorna. Rostade lökskivor förbättrar smaken och utseendet på en köttbuljong. De brunnar snabbare om de dammas med lite mjöl. Lök blir särskilt krispiga om du skållar dem innan du steker dem. Om du är en av de människor som ständigt har problem med att hugga lök eftersom de sliter ögonen. Då är mitt tips att skära dina lökar i en skål under vatten i framtiden, då kommer det inte att finnas fler tårar.

Upptäck topp 10 av de bästa och mest sålda grönsaksbearbetningsprodukterna 2024 på ärliga tester. Vi visar ett urval av de mest populära föremålen som har bra kundrecensioner och värde för pengarna. Hitta den perfekta grönsaksbearbetningsprodukten för dina behov nu!

Top10🔥Erbjudanden🔥 🆕Online

Läsningstips: kyla DIY Projekt | Fitness | Du gillar produktprovning läsa?


* Produktbilder & länkar | Källa: Amazon PA API | Senaste uppdatering den 19.04.2024/XNUMX/XNUMX | * = Affiliate länkar | Priserna på denna webbplats kan ha ändrats. Det faktiska priset på en produkt finns på säljarens webbplats. Uppdateringar i realtid är tekniskt inte möjliga. Priser inklusive moms plus fraktkostnader


 

Schreibe einen Kommentar