Guide: stenmatta | Att lägga naturstenmattan

Maren

Inga kommentarer

Prydnadsgrus 25 kg 8-16 mm kvartsgrusfärgat grus akvarieträdgårdsväg grusstenmatta

Varför lägga en naturstenmatta?

Snabbt, cool design, superren. Dessa är naturstenmattor. Stenmattor är svaret på träpaneler eller PVC-golv. Är en sådan naturlig stenmatta till och med naturlig eller verkar den vilseledande? Hur flyttas det egentligen? Finns det ett särskilt behov av vård? Vilka alternativ har du om du vill ha en naturstenmatta? Är den också lämplig för utomhusbruk?

Många frågor är öppna, här klargör vi några och vi har sammanställt en koncentrerad översikt för dig: Naturstenmatta guide!

Naturstenmatta
- i jämförelse

WO-WE 25 kg stenmattsats Marmorgrusgolvbeläggning Nero...WO-WE stenmatta SET 25kg natursten marmorgrus + 1,5kg...Home Profis® HPST-2000 stenmatta för inomhus- och utomhusbruk, Grigio...Home Profis® HPST-2000 stenmatta för inomhus- och utomhusbruk, Rosso...BTT-BA epoxiharts golvbeläggning RAL 7023 för 5m² utomhus...Stenmatta: porfyllmedel för permanent våta områden/tätning...Stenmatta marmorstenar för 2qm l (25KG marmorstenar + 1,5KG ...BTT-ST stenmatta av marmorgryn Grigio Bardiglio och ...Stenmatta marmorstenar för 2qm l (25KG marmorstenar + 1,5KG ...4000 g porfyllare-T porstängning stenmatta tätning...
69,90 €79,90 €189,90 €189,90 €18,90 €69,90 €Kontrollera pris109,90 €Kontrollera pris169,98 €
WO-WE 25 kg stenmatta set marmorgrus...*WO-WE stenmatta SET 25kg natursten marmorgrus...*Hem Profis® HPST-2000 stenmatta för inomhus &...*Hem Profis® HPST-2000 stenmatta för inomhus &...*BTT-BA golvbeläggning av epoxiharts RAL 7023 för ... *Stenmatta: porfyllare för ... *Stenmatta marmor grus för 2qm l (25KG ... *BTT-ST stenmatta av marmorgryn Grigio ... *Stenmatta marmor grus för 2qm l (25KG ... *4000 g porfyllare-T porförseglare stenmatta...*
◼️ ⭐ Leveransomfång naturstensmatta: 25KG marmorgrus +...◼️ ⭐ Naturstensmatta är ett sömlöst golvsystem tillverkat av...◼️ Optimalt resultat: Vårt kompletta set för stengolv, ...◼️ Optimalt resultat: Vårt kompletta set för stengolv, ...◼️ ❇️ GOLFFÄRG FÖR SKRÄD & BETON - Avrullare och ...◼️ Ej tillämpligt◼️ Ej tillämpligt◼️ För olika ytor: Med marmorgruset...◼️ Ej tillämpligt◼️ Ej tillämpligt
◼️ ⭐ Högkvalitativa stenar från Italien och högkvalitativa 2k...◼️ ⭐ Golvbeläggning för trappor, terrass, balkong, badrum, dusch,...◼️ Lätt att bearbeta: Efter noggrann blandning...◼️ Lätt att bearbeta: Efter noggrann blandning...◼️ ❇️ KAN ANVÄNDAS SOM FÄLGFÄRG - Plattor kan också ...◼️ Ej tillämpligt◼️ Ej tillämpligt◼️ Bekväm gång, tack vare de otaliga öppna porerna....◼️ Ej tillämpligt◼️ Ej tillämpligt
KöparbetygKöparbetygKöparbetygKöparbetygKöparbetygKöparbetygKöparbetygKöparbetygKöparbetygKöparbetyg
prishistoriaprishistoriaprishistoriaprishistoriaprishistoriaprishistoriaprishistoriaprishistoriaprishistoriaprishistoria
69,90 €79,90 €189,90 €189,90 €18,90 €69,90 €Kontrollera pris109,90 €Kontrollera pris169,98 €
amasonamasonamasonamasonamasonamasonamasonamasonamasonamason
Senaste uppdatering den 9 december 2023 14:01 Länkar till Amazon.de | Källa/Foto: Amazon API
Youtube

Genom att ladda ner videon accepterar du integritetspolicyn på YouTube.
ta reda på mer

Ladda video

Vad är en naturstenmatta?

Ordet är faktiskt lite vilseledande. Naturstenmatta är inte en matta, den ser bara ut så att den är helt sömlös. Det flyter över golvet om du vill, eller så kan det accentueras. Mönster eller bokstäver är också möjliga. I grund och botten är detta det mest kreativa sättet att belysa ditt golv hemma eller i ditt företag från olika aspekter.

Kakel eller lägg dig själv: Naturstenmattan är mycket tacksam i sin hantering och det kräver ingen speciell skicklighet för att lägga den själv. Du bör dock ha kontroll över ditt arbete.

Det vackraste med en naturstenmatta är dock dess variation: Du kan välja nästan vilken färg som helst - till och med halvädelstenar!

Naturstenmattans komponenter

Låt oss komma till receptet, vad är en naturstenmatta av? Så grova ingredienserna för en naturstenmatta är 94% sten och cirka 6-8% (varierar beroende på tillverkare). Pärm Till exempel Epoxiharts gå med dem och anslut stenarna till en matta. Epoxiharts är ett syntetiskt harts, som dessutom stabiliseras med en härdare. Hartset är stretchig och stabil på samma gång. Det gör det naturligtvis särskilt lämpligt för en sådan naturlig stenmatta.

Stenarna själva består ofta av:

 • kvartssand
 • Marmor
 • Glas
 • skal
 • Grusblandningar
 • Halvvärda stenar
 • och mer

Färgglada blandningar av stenarna kan också köpas för att göra golvet ännu mer färgstarkt.

Kanske har storleken också betydelse? Ja - och därför är urvalet ännu mer omfattande, eftersom stenarna finns i olika kornstorlekar. Ofta säljer återförsäljarna också mycket intressanta blandningar. Dessa inkluderar naturstenmattor som glänser vackert eller de som sväljer ljuset. Intressanta kontraster kan uppnås på detta sätt.

Magiska ädelstensmattor

Ädelstenar? Ja-. Vissa tillverkare säljer också naturstenmattor med halvädelstenar. Detta kan vara bergkristall, tigeröga eller ametist, olika kvarts komplement och runda av. En sådan matta är naturligtvis inte så billig - men tänk om du har möjlighet att promenera på magiska halvädelstenar? Tänk dig ett badrum som glittrar med varmt levande ljus medan du ligger i badkaret fyllt med varmt vatten och skum!

Natursten matta kreativ

Om du tror att du måste gå för samma matta för varje rum eller projekt, tack och lov, du har fel. Du kan spela mycket med olika former! Vad sägs om:

 • Lägg olika mönster
 • Skapa visuella rumsavdelare
 • Namn,
 • Ord,
 • citat
 • djur
 • Bädda in symboler

Sådana saker är inte nödvändigtvis enkla, men med lite övning och lite skicklighet kan en visuell händelse skapas med en naturstenmatta! Till exempel kan du få en ljus eller mörk flod genom ditt rum. Du kan dela upp rummet i olika definierade områden. Du bör också välja att måla väggen med en stenmatta - sådana möjligheter kan användas för att sätta konstnärliga accenter!

Var är naturstenmatta lämplig?

Inte riktigt en idé där du kan lägga en naturstenmatta? Vad sägs om det här:

 • badrum
 • kök
 • Flur
 • Arbetsrum
 • Tvättstugor
 • Garage
 • Keller
 • Moderna bostadsutrymmen
 • office
 • Lobbyn
 • Kantkant i poolen
 • Trädgårdsstigar (villkorade)
 • även: väggar

Ett badrum, kanske för dina farföräldrar. Om du ändå måste renovera är en naturstenmatta också lätt att ta hand om! Källare, kök, vardagsrum, kontor och till och med väggar kan prydas vackert med detta material.

Natursten matta inredning

Verkliga drömmar kan gå i uppfyllelse inomhus:

Naturlig stenmatta i badrummet

Naturstenmattor är fantastiska att lägga i ett badrum. Här kan du använda material som är vattentäta. Mönster kan introduceras, visuella gränser kan skapas.
Har du en aning om hur du vill dela upp ditt badrum i olika oaser? Inga problem: eftersom stenmattorna också kan fästas på väggen.

Naturlig stenmatta i köket

I köket är en stenmatta också en bra grej - för om du använder den för att dekorera väggarna kan du också tvätta väggarna. Detta är särskilt bra i smala pentry eller separata kokplatser.

Naturstenmatta i tvättstugor

Saker kan gå haywire i tvättstugor. Ett överflödigt avlopp, sylt som kokar över, smutsiga skor. Om du matta ditt tvättstuga med natursten kan det enkelt rengöras. Naturligtvis, vad du behöver är en inbyggd avlopp.

Natursten matta utanför

Har du en pool? Eller en stor trädgård? Du kan perfekt komplettera den yttre gränsen till en pool med en naturstenmatta. Lätt att rengöra, frostsäker på vintern, fri från alger. Perfekt, eller hur?

Det finns praktiska för din pool pool robotsom du kan ta med hem nästa säsong!

Naturliga matta trappor

Har du redan tänkt på trappor i natursten? Dessa kan placeras både på insidan och utsidan och är inte bara särskilt eleganta, men också lämpliga för allergiker. De kan integreras i modernt boende och ser ganska cool ut. De är lätta att underhålla och glider inte på vintern. Inuti behöver de bara sopas av och torkas av med en fuktig trasa - det är det!

Hur läggs naturstenmatta?

Natursten matta krävs en rak yta. I inget fall betyder detta problem! Naturstenmattan är också särskilt lämplig för golvvärme. Den håller sig vid behagliga temperaturer och är lätt att rengöra.

Underlaget sätter den första tonen när man lägger naturstenmattan. Du kan behöva olika grundfärger för de olika substraten. Skikt, betong eller till och med på plattor? I allmänhet görs en skillnad mellan absorberande och icke-absorberande substrat. För de flesta substrat är det dock tillräckligt 2K epoxihartsprimer.

# förhandsvisning Produkt rating pris
1 Sikafloor-150/280 2K lågviskös epoxihartsprimer 2,5kg... Sikafloor-150/280 2K lågviskös epoxihartsprimer 2,5kg...* För tillfället inga recensioner 87,89 €
2 Sikafloor-150 2K lågviskös epoxihartsprimer 25kg A+B... Sikafloor-150 2K lågviskös epoxihartsprimer 25kg A+B...* För tillfället inga recensioner 425,94 €
3 Sikafloor-150 2K lågviskös epoxihartsprimer 10kg A+B... Sikafloor-150 2K lågviskös epoxihartsprimer 10kg A+B...* För tillfället inga recensioner 279,98 €
4 Universal EP - brukstid: 8 min, 2K högpresterande ... Universal EP – brukstid: 8 min, 2K högpresterande...* För tillfället inga recensioner 9,10 €Amazon Prime
5 Elastic Clay - Elastisk 2K epoxispackel, unik... Elastic Clay – Elastiskt 2K epoxispackel, unikt...* För tillfället inga recensioner 11,55 €Amazon Prime
6 NIGRIN primer, 400 ml sprayburk, för primer... NIGRIN primer, 400 ml sprayburk, för primer...* För tillfället inga recensioner 5,69 €Amazon Prime

Så att allt fungerar smidigt och utan fel bör du fråga en professionell på plats.

Skötsel av natursten

Naturstenmattan är mycket tacksam för rengöring och skötsel. Som till exempel en Robotdammsugare kan använda den på golvet utan problem!

Inomhusstädning

Inomhusunderhåll är mer än enkelt. Golvet kan enkelt dammsugas. Eftersom stengolvet är antistatiskt förblir dammet helt enkelt på golvet. Lätta fläckar kan torkas av med varmt vatten och en streck universalrengöringsmedel (mild) med en fuktig trasa. Större fläckar? Då hjälper en borste också.

Golvet kan rengöras noggrannare var sjätte till tolv månad. Spray- eller ångdammsugare är lämpliga här. Speciella rengöringsmedel för sten- eller keramikgolv är lämpliga som tillsatser för vattnet.
Vinäger ska aldrig användas. Syran den innehåller gör jorden tråkig och ömtålig.

Rengöring utanför området

En liknande procedur kan användas för området utanför. En högtryckstvätt är också lämplig här (beroende på golvtjockleken). Detta bör dock inte användas för brutalt, annars kan enskilda element lossna i extrema fall.

Rengör naturstenmattan noggrant en gång på våren och hösten, det är värt det. På detta sätt är dräneringskapaciteten väl bevarad. Insättningar tas också enkelt bort med hjälp av speciella rengöringsmedel.

viktigt: Om leder eller skador uppstår eller upptäcks, bör golvet repareras omedelbart!

scratch

Nu kan det ha hänt trots allt: mattan i natursten har repor. Det händer tidigare, men det är inte tragiskt. Mindre repor kan lätt poleras bort, större repor kan fyllas på.

Små repor i stenmattan

Det bästa sättet att ta bort mindre repor är att strö lite vatten över ytan och sedan gnugga det försiktigt med sandpapper i cirkulära rörelser. Polera genom att ta ett mycket fint sandpapper och avsluta det. När den lilla repan är borta kan du polera. Det finns också polermassor som är särskilt lämpliga för naturstenmattor, som du enkelt och säkert kan applicera med en polersvamp.

Tips: Innan du börjar reparera din stenmatta, gör några undersökningar på ditt golv och, om nödvändigt, sök råd från en expert!

Stora repor

Efter rengöring och efter uppjämning av ytan kan djupa repor lätt fyllas på med en polyesterfärgpasta. Detta inkluderar blandning av kitt och härdningspasta. Följ även tillverkarens information här, eftersom vi inte kan gå i detalj om de olika produkterna.
Om pastan äntligen är torr kan den slipas som vanligt och sedan poleras i det sista steget. Reparationen är klar!

Fördelar och nackdelar med naturstenmatta

Om du vill renovera ditt vardags- eller arbetsområde, ditt utomhusområde eller ditt företag, kan du (ha) lagt en naturstenmatta. Vilka är fördelarna och nackdelarna med detta?

Fördelar med naturstenmattor

✔ Du kan låta din kreativitet gå fritt
✔ Lämplig för allergikare
✔ Lämplig för varje rum
✔ Ingen statisk laddning
✔ För utomhusbruk
✔ Ingen algerbildning
✔ För inomhusbruk
✔ Lägg i kakel eller i flytande form
✔ Utmärkt golv för golvvärme

Nackdelar matta i natursten

✘ Inte lätt att lägga dig själv
Dyrt beroende på material

Slutsats: stenmatta

En naturstenmatta är något speciellt. Du har så många underbara alternativ: material, yta, halvädelstenar, inuti, utanför. Med lite skicklighet kan du till och med installera det själv. Det är lätt att rengöra, det är krävande och kan också repareras. Allergipatienter kommer att älska golvet och det är också antistatiskt.

Har du en pool Vad sägs om ett nytt sammansatt utseende? Intressant mosaik?
Du kan arbeta i mönster, namn eller symboler. Det här är kreativa utsikter!

Hitta i toppen🔟 de bästa och mest sålda naturstensmattprodukterna 2023 på ärliga tester

Jättebra🔟🔥Erbjudanden🔥 🆕Online
1. Storsäljare
Stenmatta för 10 kvm i Grigio Bardiglio - 100 kg natursten...
27 Bewertungen
Stenmatta för 10 kvm i Grigio Bardiglio - 100 kg natursten...*
 • Set: 100 kg stenmatta marmorgrus inkl. 2K epoxibindemedel, upp till 10 kvm med 6 mm lagertjocklek
 • Användningsområden: terrass, balkong, badrum, dusch, vardagsrum, trappa, hall, garage
 • Underlag: betong, cement, kakel, trä, stål, natursten och konststen
2. Storsäljare
BEKATEQ 2K epoxiharts stenmattagrundfärg, 3kg färglös I...*
 • PRIMER FÖR STENMATTA: Vår 2K epoxihartsgrundfärg är lämplig för stenmattor inomhus och utomhus, som för balkonger, ...
 • FASTSTÅNDIG & RESISTENT: Den transparenta epoxihartsprimern bildar en spänstig, kemikaliebeständig yta och är en idealisk ...
 • FÖRBÄTTRAD HÄFTNING: Baserad på en bas av ren harts, fungerar primern som en vidhäftningsfrämjare för betong, avjämningsmassa, metall, kakel, ...
3. Storsäljare
Home Profis® HPST-2000 stenmatta för inomhus- och utomhusbruk, Grigio...
129 Bewertungen
Home Profis® HPST-2000 stenmatta för inomhus- och utomhusbruk, Grigio...*
 • Optimalt resultat: Vårt kompletta set för stengolv, bestående av marmorgrus och 2K epoxiharts, är perfekt för interiörer som...
 • Lätt att bearbeta: Efter noggrann blandning av bindemedel och småsten, hälls golvbeläggningen på underytan och...
 • Snabb härdningstid: Ytan går att gå på med den halkfria, vattentäta stenmattan inom cirka 24 timmar. Beroende på...
4. Storsäljare
otto-online-handel 100kg stenmatta / grå/svart/vit mix...*
 • Stenmattset bestående av 100 kg PU-sten och 4 kg 1k PU-bindemedel
 • Korn 2-4 mm, horisontella och vertikala ytor
 • lämplig för inne och ute
5. Storsäljare
WO-WE 25 kg stenmatta set marmor grus golvbeläggning Nero...*
 • ⭐ Leveransomfång naturstensmatta: 25KG marmorgrus + 1,5KG 2k bindemedel
 • ⭐ Högkvalitativa stenar från Italien och högkvalitativt 2k pärm från Tyskland. Lämplig för inomhus- och utomhusbruk på ytor som...
 • ⭐ Kornstorlek marmorgrus vid 4-8mm/intervall 25kg ca för 2 m2. Tillämplig för trädgårdar, terrasser, balkonger, privata rum, kommersiella föremål,...
6. Storsäljare
Stenmatta primer djupfärgad vidhäftningspromotor ...
60 Bewertungen
Stenmatta primer djupfärgad vidhäftningspromotor ... *
 • ⭐ Tysk kvalitet. Används i många år.
 • ⭐ Bra fukt- och kondensbeständighet
 • ⭐ Hållbar, slag- och nötningsbeständig motståndskraft
7. Storsäljare
WO-WE stenmatta SET 25kg natursten marmorgrus + 1,5kg...*
 • ⭐ Naturstensmatta är ett sömlöst golvsystem tillverkat av färglöst epoxiharts och bundna stengranulat
 • ⭐ Golvbeläggning för trappor, terrass, balkong, badrum, dusch, garage och mycket mer
 • ⭐ Pebble mattset är frostsäkert, halkfritt, vattentätt och lätt att rengöra
8. Storsäljare
BEKATEQ stenmatta set för 2 kvm vägg, trappsteg, bas...*
 • Stenmatta för väggar, botten, trappor - naturstensmatta + 1K PU-lim, att användas som primer och bindemedel
 • Stenmatta för vertikala ytor in- och utvändigt - väggbindaren 1K PU är: UV-beständig, vattentät, spänstig, elastisk
 • Stenmatta av marmorsten - stenmatta för balkongrenovering och terrass - halkfri, mekaniskt och kemiskt fjädrande
9. Storsäljare
Stenmatta Set Vertikal | vägg trappa bas steg | 25 kg Nero...*
 • ⭐ Mattset i natursten består av: 25 kg marmorgrus + 3 kg PU väggpärm
 • ⭐ Bäst lämpad för vertikala ytor som väggar, baser, stigar, avsatser, trappor, etc.
 • ⭐ Väggstensmatta är en väggbeklädnad med öppna porer för inomhus- och utomhusbruk med ett sömlöst utseende
10. Storsäljare
Stenmattuppsättning mörkgrå bindemedelsepoxiharts - 1-4 mm Grigio...
58 Bewertungen
Stenmattuppsättning mörkgrå bindemedelsepoxiharts - 1-4 mm Grigio...*
 • Set: 25 kg stenmatta marmorgrus inklusive bindemedel, upp till 2,5 kvadratmeter med en lagertjocklek på 6 mm
 • Användningsområden: terrass, balkong, badrum, dusch, vardagsrum, trappa, hall, garage
 • Underlag: betong, cement, kakel, trä, stål, natursten och konststen

Läsningstips: kyla DIY Projekt | Fitness | Du gillar produktprovning läsa?

Källor:
https://www.hirsiger-steinteppiche.ch/reinigung-und-pflege.php
https://fugenlos.de/was-sie-vor-dem-kauf-eines-natursteinteppichs-wissen-sollten-ein-steinteppich-ratgeber


* Produktbilder & länkar | Källa: Amazon PA API | Senaste uppdatering den 10.12.2023/XNUMX/XNUMX | * = Affiliate länkar | Priserna på denna webbplats kan ha ändrats. Det faktiska priset på en produkt finns på säljarens webbplats. Uppdateringar i realtid är tekniskt inte möjliga. Priser inklusive moms plus fraktkostnader


 

Kommentera uppropet

Användarrecension
 • hantering
  Sändning
 • bearbetning
  Sändning
 • produktförväntningar
  Sändning
 • Pris-prestanda
  Sändning
 • empfehlenswert
  Sändning