Användbara hushållstips

Matlagning - bakning - rengöring - tvätt

Användbara hushållstips för att driva hushållet har förändrats avsevärt under de senaste decennierna. Tack vare den tekniska utvecklingen är hemmafruar och hushållerska avsevärt befriade från många jobb. Dessutom kan du köpa allt som behövs för hushållning, men också för näring och rengöring av tvätten. Ändå finns det många gamla tips och tricks som också är till stor hjälp för att organisera det moderna hushållet.

Gratis hushållstips för att organisera vardagen

Bra hushållning börjar med organisation och Användbara hushållstips. När du går till jobbet måste du göra hushållning på fritiden. Även i små hushåll räcker det inte bara att städa lägenheten eller huset, shoppa och tvätta på helgerna. Planera en bestämd tidsperiod varje dag där du kan ägna dig åt ditt hushåll.

Om du arbetar i skift, anpassa denna period till din tjänstgöringslista. De flexibla öppettiderna för butikerna hjälper dig.

Även i mindre städer är stormarknader och diskotek öppna mellan 7 och 22, så att du kan handla beroende på din arbetstid. Kostnaden för hushållning beror på storleken på ditt hushåll och antalet familjemedlemmar.

Större barn och även maken kan ta hand om uppgifter och avlasta dig. Försök att minska kraven på dig själv. Du behöver inte städa hela lägenheten eller huset varje dag. Badrum och kök behöver mycket underhåll. En grundstädning varje vecka är tillräcklig i de enskilda rummen. Det är bäst att planera ett rum varje dag, för på så sätt kan du dela upp arbetet under en hel vecka.

Rengör hushållslinne och kläder ordentligt

Att tvätta tvätten och ta bort fläckar tar mycket av hushållsarbetet, men det är inte ett problem med användbara hushållstips. En modern tvättmaskin i anslutning till en elektronisk torktumlare kan avlasta dig från mycket arbete. Var dock uppmärksam på förbrukningsvärdena och investera i enheter som är lite dyrare.

Erfarenheten visar att tvättmaskiner och torktumlare i allmänhet används i cirka sju år innan de byts ut. Under denna tid betalar sig något högre inköpspris för att du förbrukar mindre energi. Och på vägen gör du också ett viktigt bidrag till miljön.


⇒ MER OM ÄMNET


Förr kunde känslig tvätt som blusar, ullartiklar eller babykläder inte tvättas i maskin. Detta krav gäller inte längre för moderna tvättmaskiner. Tvättmaskinerna kan effektivt rengöra känslig tvätt utan att skada materialet. Det finns program för ull och siden, men också för täcken och babylinne. I kombination med ett bra tvättmedel behöver du inte längre oroa dig för dina textilers långa livslängd.

En modern torktumlare använder mycket mindre energi än för några år sedan. Ändå är moderna värmepumpstorkar också en av de största energisugarna i hushållet. Du bör inte använda den regelbundet och föredrar att hänga din tvätt utomhus eller i en tvättstuga.

Många textilier är också för känsliga för en torktumlare. Handdukar och andra textilier gjorda av frotté eller mikrofiber blir å andra sidan särskilt mjuka i torktumlaren och torkar snabbare än på klädstrecket. Hitta en hälsosam balans mellan att använda torktumlaren och den klassiska klädstrecket för att torka dina textilier effektivt.

 

Moderna köksapparater gör matlagningen enklare

Matlagning är inte längre lika viktigt i många hushåll som för några år sedan. Oregelbundna arbetstider och långa resor till jobbet är ansvariga för att familjen bara samlas för måltider på kvällarna och på helgerna. Köksutrustningen har blivit mycket mer modern. Förutom spis, ugn och mikrovågsugn är små apparater också mycket populära i köket.

Dessa inkluderar blandare för smoothies eller köksmaskiner som hackar upp grönsaker, förbereder skakningar eller rör om kaksmet. Efter att färdiga måltider har varit mycket populära i många år återvänder fler och fler unga kvinnor och män till klassiska köksrecept. Mormors hushållstips beaktas också som användbara hushållstips, men ingen vill klara sig utan den moderna versionen av köksarbete.


⇒ MER OM ÄMNET


Hushållstips för män

Den klassiska familjen ger vika för andra livsformer, särskilt i storstäderna. Det är fler och fler singlar eller mödrar och pappor som uppfostrar sina barn ensamma. Platsdelande samhällen och homosexuella partnerskap ökar också. Dessa nya sätt att leva innebär att män alltid lever ensamma eller i partnerskap eller platt andel och följaktligen måste ta hand om hushållet själva.

Nu har den tiden då den tyska hemmafru inte arbetat och hade allt under kontroll varit över i en generation. Männen fick lära sig att ta hand om hushållet själva. Ofta är det väldigt minimalistiskt i manliga hushåll. Enkla rätter tillagas och städning och städning av lägenheten är inte planerad i förväg, utan görs när det är nödvändigt.

Se till att köket och badrummet städas regelbundet. Om du inte är hemma hela dagen på grund av ditt jobb behöver du inte planera en grundlig städning varje dag. Det är viktigt att du tar bort små smutsar så snart som möjligt.

Du bör städa vardagsrummen varje vecka. Håll dig härifrån så att du får jobbet gjort när det kommer upp.
Ett av problemen i manliga hushåll är kylskåp Se till att du gör det handla effektivt och regelbundet kontrollera matens skick och hållbarhet. Detta gäller även förnödenheterna i skåpen. Mat kan inte lagras på obestämd tid. Regelbunden och riktad shopping hjälper dig att hålla en bra överblick över dina varor.

Att köpa och lagra mat på rätt sätt

Shopping är en mycket viktig del av hushållningen. Mycket har förändrats när det gäller öppettider. I större städer och i köpcentrum har butikerna öppet till kl. De öppnar klockan sju på morgonen, och detta gäller även lördagen. Du kan kombinera shopping med ditt jobb mycket bra, även om du arbetar i skift.

När du handlar ska du alltid arbeta med en inköpslista. Annars är det hög risk för överköp. Gå inte hungrig till snabbköpet och se alltid ner när du väljer mat och andra produkter. De dyrare produkterna som ska ge försäljning till stormarknaden presenteras i ögonhöjd. Om du vill handla billigt kan du hitta högkvalitativa men billigare produkter längst ner på hyllorna.

När du lagrar mat är det viktigt att du inte avbryter kylkedjan av frysta och kylda produkter. Annars förkortas hållbarheten eller produkterna förstörs.

Många produkter måste förvaras på en sval och torr plats. En källare eller skafferi är idealisk, men inte alltid tillgänglig. Alternativt kan du använda skåp och se till att temperaturen i köket inte är för hög.


⇒ MER OM ÄMNET


Användbara hushållstips för lättskött inredning av hus och lägenhet

Även när du möblerar ditt hus eller din lägenhet kan du göra mycket för att hushållsunderhållet ska bli snabbt och enkelt. Användbara hushållstips är alltid efterfrågade här. Ljusa möbler ser inte bara vänliga ut, utan också renare eftersom du inte ser alla dammfläckar.

Många tillbehör ser bra ut, men de kräver mycket arbete för att rengöra. Detsamma gäller öppna hyllor. Var uppmärksam på släta golv och undvik mattor med hög hög. Dessa fångar mycket damm och kan bara rengöras med stor ansträngning.

Detsamma gäller gardiner och tjocka gardiner. En fri sikt genom fönstret är inte bara modern, den släpper också in mycket ljus in i rummen och du behöver inte oroa dig för att ta hand om fönsterdekorationerna.