Kalkfångare: vad är det? | Tips för att ta bort kalk

Foto av författaren

niko


Kalkfångare - vad är det och vad behöver jag det för?

Varje hushåll har minst en vattenkokare eller kaffebryggare. Och precis som alla hushållsapparater måste dessa två rengöras regelbundet. Förutom den grundläggande rengöringen av dessa två enheter finns det också risk för kalk.

En så kallad kalkfälla kan användas för att minska denna risk och för att rengöra dina egna enheter, till exempel vattenkokaren, och effektivt ta bort kalken. Detta, som namnet antyder, fångar upp kalken. Men för att förstå hur exakt en kalkfångare fungerar och fångar kalk, är det nödvändigt att förstå vad kalk egentligen är.

Kalkfångare i jämförelse

Kalkfångare Kessy för vattenkokare, elektriska värmespisar och...Maximex Magic Ball Set om 2 - Set om 2, Gummi, 6 x 6 x 6 cm, GrönAcalaQuell® kalkfilterset 4 delar6-månaderspaket med filterpatroner med kalkfilter för vattenfilter...Maximex magnetisk kalkborttagare för montering på rör, 2...Redecker 257000 'Kessy' kalkavskiljare/kalkuppsamlare för pannor,...LE'XPRESS KCFUR KitchenCraft Kalkborttagare för vattenkokare,...Schulte-Ufer Kalkhexe 6764durgol Universal Quick Avkalkningsmedel för köksmaskiner (750ml) -...sanquell vattenfilter kalk kompakt carbonit | Gör vattnet hårt...
Kalkuppsamlare Kessy för vattenkokare, elektriska ... *Maximex magic ball set om 2 - set om 2, gummi, 6 x...*AcalaQuell® kalkfiltersats 4 delar *6-månaderspaket med filterpatroner med kalkfilter för...*Maximex Magnetic Limescale Remover för att fästa...*Redecker 257000 "Kessy" kalkborttagare / kalkuppsamlare ... *LE'XPRESS KCFUR KitchenCraft kalkrenare för...*Schulte-Ufer Kalkhexe 6764 *durgol universal snabbavkalkningsmedel för...*sanquell vattenfilter kalk kompakt karbonit | ... *
Amazon PrimeAmazon PrimeAmazon PrimeAmazon Prime
KöparbetygKöparbetygKöparbetygKöparbetygKöparbetygKöparbetygKöparbetygKöparbetygKöparbetygKöparbetyg
Kolla nu!Kolla nu!Kolla nu!Kolla nu!Kolla nu!Kolla nu!Kolla nu!Kolla nu!Kolla nu!Kolla nu!
Senast uppdaterad den [apn asin="B000SIS4ZM" typ="state" false="unknown"] Länkar direkt till Amazon.de | Källa/Foto: Amazon API

Så vad är kalk?


Kalk är sammansättningen av två joner, kalciumjonen och karbonatjonen. Denna anslutning går samman för att bilda fasta kristallgaller, som också är kända för kort som "ett salt". Namnet antyder att vanligt bordsalt också tillhör denna förening och därmed kan både bordsalt och kalk lösa sig i vatten. Men: På grund av den kemiska kopplingen mellan jonerna av kalcium och karbonat är kalk mycket svårare att lösa upp i vatten, i motsats till bordsalt.

Detta kan ses på ett sådant sätt att i början några upplösta kalcium- och karbonatjoner kombineras mycket snabbt för att bilda en fast jonkristall. Detta händer så snart vissa externa förhållanden "uppmanar" dig att göra det. Ett av dessa yttre förhållanden är till exempel att vattentemperaturen ökar när du värmer vattnet i vattenkokaren.

Här är förklaringen, varför uppvärmning av vatten leder till bindningskristallerna. Kalcium- och karbonatjoner finns i vårt kranvatten. Inom kemifältet, när vattnet upphettas, talar man om förskjutningen av "kalk - kolsyrajämvikt" till höger, åt sidan med den fasta kalken.

Det betyder klart att jonerna ordnar sig på ytan, vilken av lösningarna som ligger intill, och blir till fast kalk. I detta fall är denna yta golv eller vägg i vattenkokaren.

Lime är en oönskad gäst i varje kök. Eftersom kalk skapas bråttom och därför inte på något sätt ser ut som en vacker kristall. Ytan är ganska grov, formlös och porös, den ser vit ut. Denna yta erbjuder många små organismer, såsom bakterier eller svampar, utrymme att föröka sig och leva.

Är mitt vatten hårt?


För att avkalka din egen vattenkokare, bör du veta varför och varifrån kalken kommer. För kalkmängden har helt klart att göra med kranvattnet. På vanligt sätt känner vi också till kalkvatten som "hårt" vatten, förmodligen för att fasta avlagringar kan uppstå från detta "hårda" vatten.

Vattnets hårdhet eller kalkhalten i ett vatten bestäms med hjälp av "Hårdhetsgrad" bestämt, vilket kan bestämmas på ett kemiskt sätt. Men du behöver inte vara intresserad av beräkningen, eftersom du enkelt kan kontrollera kranvattnets hårdhet i din region i nätverket.

Kalkavskiljare i rostfritt stål

Vattenkokarens släta golv och väggar är idealiska ytor på vilka de första jonerna kan sätta sig. Rostfri ull, å andra sidan, består av många fina band och trådar som förväxlas med varandra. Om du öppnade alla dessa band skulle du se att de tillsammans ger en mycket större yta än väggarna och golven i vattenbehållarna.

Om du sedan lägger stålullen på botten av grytan, kommer nio av tio kalkjoner att lägga sig på stålringens fritt tillgängliga yta och endast en jon skulle tränga in i grytans botten. Med detta "trick" förkalkar väggar och golv i vattenkokare och kaffemaskiner minst 10 gånger långsammare än utan en kalkfälla.

Avkalka vattenkokaren

Först och främst bör det betonas att en kalkfälla inte kan förhindra kalkavsättningsförfarandet utan bara saktar ner den. Kalkfällan används innan kalkjoner sätter sig på insidan av hushållsapparater. Därför kan kalkfångaren naturligtvis inte ta bort någon befintlig kalk, eftersom den bara fångar joner. Av den anledningen finns det verkligen några viktiga punkter att tänka på innan du använder en kalkfälla i ditt kök för första gången.

Kalkavskiljaren bör endast användas i förväg om det är en anordning som är fri från kalk eller om det är en helt ny behållare. Med andra ord: kalkavskiljaren bör antingen användas direkt i början av köpet eller inte alls. Det är till ingen nytta om du sätter en kalkavskiljare i en enhet som redan är infekterad med kalk. Eftersom kalkfångaren, som nämnts ovan, bara kan sakta ner kalkbildningens bildning och avsättning.

Förutom att avkalka vattenkokaren med kalkuppsamlaren, måste kalkuppsamlaren självklart också avkalkas. Detta kan göras på ett antal sätt. Vad du borde veta är att du kan sätta stopp för kalkavlagringar med vilken vanlig syra som helst. Dessa tips är användbara för avkalkning av kalkavskiljaren, men kan också användas för avkalkning av behållare.

Ättiksyra eller citronsyra

Fyll en skål med vatten och tillsätt antingen ättiksyra eller citronsyra enligt doseringsinstruktionerna och tillsätt kalkavskiljaren. Det säger sig självt att när mer kalk måste avlägsnas ökar mängden syra också. Efter det måste du vänta tålmodigt några timmar.
Ättiksyra kan också kokas så att ångbubblor hjälper till att lossa kalkavlagringar från stålullen snabbare.

Fara! Vinäger och citronsyra är frätande och bör inte komma i ögonen.
Den enda och viktiga nackdelen med ättiksyra och citronsyra är deras distinkta lukt och smak. Visst är denna smak oönskad i ditt kaffe eller te, och så att du inte förväntar dig några överraskningar vid frukostbordet på morgonen, bör du tvätta kalkfångaren mycket noggrant.

Avkalkning av vattenkokaren: Tre avkalkningsmedel testade | Fråga mamma

Är kalkfångaren en hälsorisk?

Kalkavskiljare är gjorda av rostfritt rostfritt stål, vilket innebär att de har en legering som huvudsakligen består av metalliskt järn och krom och spår av andra element som kisel, kol och mangan. Dessa element finns också i våra köksredskap, bestick och köksytor. Så svaret är nej. För om svaret var ”ja”, skulle många av våra hushållsapparater utgöra en risk för vår hälsa.

Dessutom är det särskilt viktigt att kalkavskiljaren, dvs. stålullen, är tillverkad av rostfritt stål, annars skulle det rosta när vattnet kokas och inte längre kan göra sitt jobb med att ta bort kalkavfallet. Stål är också tillverkat på ett sådant sätt att det inte kan lösas upp så att inga lager av ull kan komma in i det kokande vattnet. Av denna anledning är det säkert att använda kalkavskiljaren.

Upplevelse med kalkfångaren


Naturligtvis erbjuder en sådan onlinebutik ett stort antal olika modeller av kalkfångare. Varje modell har sina egna fördelar och varje hushåll har möjlighet att välja rätt och prisvärt objekt och sedan köpa det. En av dessa modeller är Hexi kalkfångare. Den fångar kalk med hjälp av nätet och fungerar perfekt både i krukor och i vattenkokare.

Kalkavskiljaren Hexi är mycket lättare att använda och mer miljövänlig än konventionell avkalkning. Hexi placeras helt enkelt i vattenkokaren eller vattenkokaren och kalk fastnar mellan det fina rostfria nätet istället för att lägga sig på kärlets väggar. Kalkfångaren Hexi verkar också vara lätt att rengöra. Det kan ibland läggas ut för att torka för rengöring eller så kan kalk helt enkelt slås av.

Hushållen säger att de har märkt en förbättring med kalk i sin vattenkokare och vattenkokare. Det är också känt att fler och fler människor vänder sig till den billiga versionen av kalkavskiljaren, eftersom den kan användas oftare utan problem. Detta sparar pengar du skulle spendera på syrorna. En annan fördel med att använda kalkavskiljaren är att den fungerar utan kemiska tillsatser och att den inte heller lämnar en sur eftersmak.

Jag kan också tala om erfarenheter med kalkfångaren. Min mamma använde alltid ättiksyra för att avkalka det. Det var det hon hade vuxit upp med, hon hade aldrig tänkt på att köpa en kalkuppsamlare. Det hände dock några gånger att hon glömde att skölja vattenkokaren igen efter avkalkning med ättiksyra.

Sedan gjorde min far sig en kaffe på morgonen och det smakade oätligt, han visste inte att min mamma hade avkalkat vattenkokaren över natten. Naturligtvis var vi alla glada att hon inte använde en kemisk lösning för att avkalka det. Med detta skulle dricka kaffet förmodligen ha slutat på ett farligt sätt. Min mamma avråder alla från kemiska lösningar. Hon föredrar att använda den naturliga ättiksyra, som hon alltid lagrar hemma ändå.

Kort innan jag flyttade instruerade hon mig i olika saker som jag aldrig gjorde i hushållet, men som sedan skulle bli viktigt när jag bodde ensam. Detta inkluderade också avkalkning av vattenkokaren. Naturligtvis rekommenderade hon hennes beprövade huskurer, ättiksyra.

Men jag visste att jag antagligen antingen skulle glömma att skölja vattenkokaren ordentligt eller så skulle jag glömma att avkalka vattenkokaren alls tillräckligt ofta.

Så vi informerade oss på nätet och samlar en mängd olika modeller av kalkfångare i olika onlinebutiker. De fanns i olika storlekar så att de kunde passa på vilken vattenkokare som helst. Jag läste igenom rekommendationerna och bestämde mig sedan för kalkfångaren Hexi. Det var väldigt enkelt att använda. Jag lade den i vattenkokaren precis innan jag värmde upp vattnet för första gången och tvättade ut det ibland eller tappade av kalken. Genom att lägga kalkfångaren innan jag använder den för första gången skulle jag inte kunna glömma att fuska.

Sedan dess har jag bara haft positiva erfarenheter av kalkuppsamlaren, för även om du glömmer att rengöra kalkuppsamlaren några gånger, kommer ingen kalk att sätta sig på vattenkokarens inre väggar. Dessutom är vattensmaken garanterat oförändrad när du använder en kalkfälla.

En kalkfälla är också mer miljövänlig eftersom du inte orsakar skräp eller onödig smuts och du inte behöver oroa dig för rengöring. Prismässigt är det också mycket billigare eftersom du betalar det relativt låga priset en gång och sedan kan använda samma kalkfälla i flera månader.

Så om du tidigare har haft problem med vattnets hårdhet i din region kan kalkuppsamlaren bara vara lösningen för dig. Om du har flyttat någonstans, kolla på internet efter hårdhetsgraden i din region i förväg och se till att köp av en kalkuppsamlare faktiskt kommer att vara till nytta för dig.

När detta är gjort kan du bekvämt välja en kalkfälla som är anpassad efter dina behov, helst hemifrån. Och då behöver du aldrig oroa dig för att upptäcka kalk i vattenkokaren igen! Eftersom kalkuppsamlaren fungerar för dig och ger utsökt vatten med en lång livslängdsgaranti som inte ens äventyrar din hälsa.

Upptäck topp 10 av de bästa och mest sålda kalkfångarprodukterna 2024 på ärliga tester. Vi visar ett urval av de mest populära föremålen som har bra kundrecensioner och värde för pengarna. Hitta den perfekta kalkfångarprodukten för dina behov nu!

Top10🔥Erbjudanden🔥 🆕Online
- € 0,20erbjudandet
Chef Aid Kettle Scraper, Rostfritt stål, Donut Shape, Silver,...
Chef Aid vattenkokare, rostfritt stål, munkform, silverfärgad,...*
Håll din vattenkokare ren och skyddad med denna kalkfångare i rostfritt stål; Tillverkad av rostskyddad, hållbar...
4,19 € € 0,20 3,99 € Amazon Prime
- € 0,24erbjudandet
Kalkfångare Kessy för vattenkokare, elektriska värmespisar och...
Kalkfångare Kessy för vattenkokare, elvärmare och...*
När den är torr kan du helt enkelt trycka ut Kessy och använda den om och om igen.; Håll dig helt kemikaliefri...
8,99 € € 0,24 8,75 € Amazon Prime

Läsningstips: kyla DIY Projekt | Fitness | Du gillar produktprovning läsa?


* Produktbilder & länkar | Källa: Amazon PA API | Senaste uppdatering den 22.05.2024/XNUMX/XNUMX | * = Affiliate länkar | Priserna på denna webbplats kan ha ändrats. Det faktiska priset på en produkt finns på säljarens webbplats. Uppdateringar i realtid är tekniskt inte möjliga. Priser inklusive moms plus fraktkostnader


 

Schreibe einen Kommentar